Helsingin Gayteatteri vierailee pe 16.5. ja la 17.5.

Helsingin Gayteatteri: Viinakortti

Jo kahdeksan vuoden ajan on Helsingin Gayteatteri HGT ry. viihdyttänyt teatterin ystäviä ja vakiinnuttanut paikkansa harrastajateattereiden joukossa. HGT:n tuotantoa on usein toivottu nähtäväksi myös Helsingin ulkopuolella. Maakuntien kutsuihin on nyt päätetty vastata ja HGT lähteekin toukokuussa historiansa ensimmäiselle, viikon pituiselle kiertueelle.

LÄHEISYYS JA PELKO – VAIETTU HOMOSEKSUAALISUUS RINTAMALLA

Kuoleman läheisyys ja pelko sai miehet hakemaan turvaa toinen toisistaan, etsimään rakkautta ja antautumaan vieteilleen. Homoseksuaalisesti suuntautuneille miehille sodan luoma tilanne oli tältä osin varsin mieluinen. Useilla miehillä oli rintamalla miessuhteita, mutta niistä ei sodan jälkeen ollut soveliasta puhua.

HARHOJA JA UNETTOMUUTTA – PERVITIINI JA HEROIINI

Jatkosodan aikana Suomessa olevat saksalaisjoukot käyttivät yleisesti pervitiiniä. Sitä jaettiin myös muun muassa suomalaisille kaukopartiomiehille ja lentäjille. Pervitin määriteltiin Saksassa huumeeksi. Kuitenkin osa varastoista toimitettiin Suomen puolustusvoimille, jolla oli elokuussa 1941 varastoituna 850 000 Pervitin-tablettia.

Helsingin Gayteatterin näytelmä, Sami Hilvon kirjoittama Viinakortti on kertomus kahdesta näkökulmasta, isoisän ja pojanpojan, kerrottu kuvaus kahden miehen sodan aikana syntyneestä rakkaudesta. Suku vaikenee vaikeaksi koetusta asiasta. Urhon pojanpojalle Mikaelille isoisän ja tämän rakastetun Toivon menneisyys valkenee isoäidin hautajaisissa. Mikael huomaa jakavansa isoisän kanssa muutakin kuin isoisän virkapaidan taskusta löytyneen viinakortin…

Sota-aikana rintamalla taistelivat ja maan puolustamiseen osallistuivat rinta rinnan niin homot kuin heterotkin. HGT haluaa näytelmällään tuoda esiin myös tämän tosiseikan, josta ei juurikaan ääneen ole puhuttu.

Kirjailija Sami Hilvo on iloinen siitä, että hänen esikoisteoksensa saa näytelmän muodossa näkyvyyttä myös Helsingin ulkopuolella. HGT:n Viinakortin itsekin nähnyt Hilvo toteaa, että esitys koskettaa monella tavalla.

Esitykset Tukkateatterilla, Tammelan puistokatu 29:
pe 16.5. 2014 klo 19.00
la 17.5. 2014 klo 15.00
la 17.5. 2014 klo 19.00

ESITYS KESTÄÄ 1h 55 min sisältäen väliajan.
Liput 23 € (normaali) /18 € (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset ja setan jäsenet): http://www.gayteatteri.info/varaus.htm

Liput: impi.pihinen@gmail.com / Kännykkälippu www.tiketti.fi

Kuva: Juhani Rummakko

Kuva: Juhani Rummakko

Julkaistu kohteessa vierailevat