Kalevalan neljä tarinaa neljälle näyttelijälle, jouhikolle ja munniharpuille
Lemminkäinen, Aino, Kullervo ja Marjatta – neljä nuorta, joille aikuisten maailma ei näytä lainkaan kutsuvalta. Vanhemmat ja ympäristö vaativat yhtä ja omat tunteet toista. Niiden välisestä kuilusta kukin kiipeää omalla tavallaan. Tuiretuiset vaan ei keiretyiset kertoo tästä kiipeämisestä, joka ei aikojen kuluessa muutu juuri miksikään.
Lemminkäisen mytologisen sankarin sotisopa on riisuttu, samoin Ainon kanonisoidut palmikot. Vaka vanhaa partasuuta ei juuri näyttämölle päästetä. Jäljelle jäävät nuorten omat tarinat – ja Kalevalan huikea kieli. Sanat sopivat suuhun niin runolauluna kuin repliikkeinäkin. Äänimaailma syntyy esitystilanteessa vanhoilla soittimilla ja ihmisäänillä.
Suullisena perinteenä elänyt runous muuttui Elias Lönnrotin käsissä kivettyneeksi kirjaksi, mutta se ei tarkoita etteivätkö tarinat voisi jatkaa matkaansa. Eihän kansa niitä yhteen ääneen laulanut tietäen tekevänsä kansalliseeposta. Mekin päätimme laulaa omalla äänellämme.
Tekijät
Dramatisointi – Silja Sillanpää
Ohjaus – Alma Rajala
Musiikki – Trad./Kirsi Kärnä
Lavastus – Alma Rajala ja työryhmä
Puvustus – Anniina Hankkio ja Silja Sillanpää
Valokuvat – Hannu Sinisalo
Juliste – Jukka Mannila
Tuotanto – Työryhmä
Rooleissa – Kirsi Kärnä/Johanna Ala-Siurua, Anniina Hankkio, Pekko Käppi ja Silja Sillanpää
Esitykset
Ensi-ilta 10.8.1999 Tampereen Yliopiston Kansanperinteen laitoksella.
Esitys oli Tukkateatterin ensimmäinen tuotanto. Ensin oli esitysidea: juhlistaa Kalevalan juhlavuotta uudella, nuorille suunnatulla näyttämötulkinnalla. Sitten päätettiin perustaa pysyvä ryhmä. Tuiretuiset vaan ei keiretyiset kiersi yläasteita ja lukiota syksyn 1999. Keväällä 2001 se lämmitettiin uudelleen ja vietiin Vilnan kansainvälisille Ylioppilasteatterifestivaaleille. Siellä se palkittiin kunniakirjalla perusteluin: ”For the Innovative Interpretation of the Tradition”. Johanna Ala-Siurua ja Silja Sillanpää saivat parhaan näyttelijän kunniakirjat. Yhteensä Tuiretuisia esitettiin 19 kertaa.