Eräänä päivänä yksinäinen Naakka saa seuraa pyrstökkäästä uimarineidistä. Tämä Veden Neiti tuo järven pohjasta mukanaan kummallisen kapineen. Naakkapa tunnistaakin esineen ja alkaa kertoa muinaista tarinaa kahdesta kyästä ja yhdestä ihmekoneesta. Omituiset juonenkäänteet ovat taatut -ainakin kun Veden Neiti tarttuu tarinan lankoihin. Lopulta tarina etenee Naakan, Neidin ja yleisön yhteispelillä jättihauen selästä vesihirviön luokse ja pitkälle eteenpäin.
Kalevalasta ja suomalaisesta kansanperinteestä innoituksensa saanut lastennäytelmä Naakka ja Neiti yhdistää tarinankerronnan perinnettä ja teatterileikkiä. Tarinan henkilöt syntyvät nukeista, kankaista ja muista esineistä. Muinaisista soittimista lähtevä merkillinen äänimaailma korostaa kertomuksen käänteitä.
————————————-
Aamulehti 12.8.2000 Teatteri
NAAKKA JA NEITI
Mielikuvitus loihtii vesikraanasta aarteen
Tamperelainen Tukkateatteri otti rohkeasti kontaktia yleisöönsä torstai-iltana Sorin Nuorisokeskuksessa esityksellään Naakka ja Neiti. Pienimmät katsojat pääsivät tulen sytyttäjiksi ja miekan heiluttajiksi, mutta myös aikuisia tarvittiin ainakin airojen varteen.
Tämä sopivasti vuorovaikutteinen puolen tunnin tarinatuokio sisältää kertomuksia Kalevalasta.
Silja Sillanpään käsikirjoituksessa on säilynyt palasia alkuperäisestäkin runomitasta. Mustanenäinen lintuhahmo turinoi ja visualisoi katsojille Pohjolan perukat ja Sammon ryöstön. Avustajakseen siipiveikko saa ei-pyrstökkään järvenneidon.
Pienellä budjetilla toteutettu lastenesitys ei prameile lavastuksen suureellisuudella, vaan loppumattoman mielikuvituksen antimilla.
Pala vesikraanaa toimii vakuuttavasti. Ahdin aarteena ja Seppo-sepän luomiseksi ei tarvita muuta kuin oikean käden työkinnas. Pohjola on kasa hassua rautaromua, Kalevala kaksi puulaatikkoa ja partasuinen Väinö-nukke.
Kekseliästä ja simppeliä on myös musiikki. Pekko Käppi säestää näyttelijäduoa, Pauliina Nurmea ja Alma Rajalaa, jouhikolla ja pitkähuilulla.
Marika Vanhatalo
Tekijät
Käsikirjoitus – Silja Sillanpää
Ohjaus – Alma Rajala ja Silja Sillanpää
Musiikki – Pekko Käppi
Naakan puku – Satulia Saarilehto
Neidin puki – Alma Rajala ja Silja Sillanpää
Rooleissa – Johanna Salonen ja Pauliina Nurmi
Esitykset
Ensi-ilta oli elokuussa 1999 Valkeakoskella Paperitytön ehtoo -tapahtumassa. Esityksiä oli yhteensä 14 mm. päiväkodeissa, kirjastoissa ja Tampereen Teatterikesän Off-sarjassa.