Kääpiö ja lihava nainen

Absurdi ja pieni näytelmä parisuhteesta

Näytelmän henkilöt elävät toisiinsa takertuneina määrittelemättömässä paikassa, jossain-puolessa-välissä. Kääpiö leipoo herkkuja ja Lihava nainen syö. Lihava nainen on raskaana seitsemättä vuotta.

Odotus saa joskus mielen tuskaiseksi. Nainen unohtaa yhä uudestaan, mihin hän Kääpiötä oikeastaan tarvitsee. Kääpiö puolestaan ei tiedä, rakastaako nainen tätä, ja uhkaa häipyä vähän väliä. Näytelmän aika huojuu spiraalin ja suoran välillä. Näytelmän henkilöt eivät koskaan kunnolla kohtaa toisiaan. Antaminen ja saaminen ovat jatkuvasti epäsuhteessa. Haaveilla käydään kauppaa. Kumpikaan ei pysty antamaan toiselle sitä mitä tämä todella haluaa, paitsi kerran: Lihavasta naisesta tulee nuorallatanssija…

Lopussa kukaan ei saa mitään, vai saako?

Esitys toteutettiin intiimien tunnelmien varaan. Hämäryys, autius ja hiljaisuus olivat avainadjektiiveja, rauhallinen rytmi ja lämpimät värit ominaisia piirteitä. Näytelmän traagiset piirteet ja asioiden paino oli etäännytetty jo Pipsa Longan tekstistä. Näytelmässä on paljon iloa ja kepeyttä. ”Höyhenenkevyt”, kuten asia Aamulehdessä (14.11.2001) ilmaistiin.

Absurdisuudesta ja avoimesta muodosta huolimatta moni katsoja palautteen mukaan tunnisti itsensä näytelmän henkilöistä, tiloista ja tilanteista!

—————————————-

Aamulehti 14.11.2001 Teatteri

KÄÄPIÖ JA LIHAVA NAINEN

Lihava nainen tanssii nuoralla höyhenen keveydellä

Tukkateatteri: Kääpiö ja lihava nainen
Käsikirjoitus: Pipsa Lonka
Ohjaus: Aksu Piippo
Musiikki: Kalle Keski-Orvola ja Pekko Käppi
Lavastus ja valot: Tuomas Kiiliäinen (VÄS) ja Riikka Korpela (VÄS)
Puvut: Maija Lehtonen
Rooleissa: Alma Rajala ja Tuomas Eriksson
Esitykset: ensi-ilta 9.11. Tampereen ylioppilasteatterissa. Esityksiä 1.12. saakka. Kesto noin tunti.

Tukkateatterin uusin aikuistennäytelmä Kääpiö ja lihava nainen kutistaa ihmisen pelinappulaksi ja elämän voitoiksi ja häviöiksi laudalla.

Lihava nainen ponkaisee kääpiön auttavista käsistä yläilmoihin ja huumaantuu todeksi muuttuneesta unelmastaan. Kääpiölle käy tässä erässä huonommin. Hän liiskaantuu kuoliaaksi maahan kopsahtavan läski-ladyn alla.

Suunnilleen näin lopulta käy, mutta siihen, mitä tätä ennen tapahtuu onkin jo vaikeampaa löytää mielekästä vastausta. Pipsa Longan tuore teksti ei juurikaan valaise, ketä näyttämöllä tepastelevat tyypit oikein ovat. Repliikit vilisevät korvissa aukinaisina kysymyksinä.

Näyttämöllä kääpiö ja lihava nainen kiertävät ja kaartavat toisiaan epätoivon vimmalla, mutta miksi. Ei teksti eikä ohjaus onnistu kohtauksia perustelemaan. Teatterissa on kurjaa, jos täytyy kulmat kurtussa tihrustaa nähdäkseen mihin pyritään.

Katsomisen mielekkyys heilahtaa lopulta pois pakkasen puolelta, kun hajanaiset ajatukset ja usein puolityhjät tauot saavat täytteeksi toimintaa. Lihava nainen kiipeää sirkusnuoralle ja alkaa tanssia.

Ylipainoinen makkaranisti saa elämänsä tilaisuuden olla höyhenenkevyt ja langanlaiha prinsessa.

Miehen haave ei toteudu yhtä täydellisesti. Kun vain saisi kelliä naisen vatsan päällä tai edes tulla halatuksi hengiltä.

Alma Rajalan nainen on paitsi lihava myös pisteliään kovaääninen. Tuomas Eriksson sinkoilee kääpiönä kuin jojo. Uhkaa lähteä, mutta kohta kiehnää taas säälittävänä nurkissa. Syntymätön lapsi tuntuu sekä yhdistävän että erottavan tätä omituista pariskuntaa.

Aksu Piipon ohjaus konkretisoi hyvin varovasti absurdia tekstiä. Lopputulos jääkin enemmän leijumaan avaruuteen kuin tärisyttää maata katsojan alla.

Marika Vanhatalo

Tekijät

Käsikirjoitus – Pipsa Lonka
Ohjaus – Aksu Piippo
Musiikki – Kalle Keski-Orvola (basso, kitara, darbuka, berimbau, pesukone), Pekko Käppi (jouhikot, laulu)
Puvut – Maija Lehtonen
Lavastus ja valot – Tuomas Kiiliäinen (TEAK/VÄS)
Valoassistentti – Riikka Korpela
Juliste ja valokuvat – Anna Kuparinen
Järjestäjä – Johanna Ala-Siurua
Käsiohjelma – Jonni Pantzar
Tuottaja – Kaisa Tuovila
Rooleissa – Alma Rajala ja Tuomas Erikson

Esitykset

Näytelmän kantaesitys oli 9.11.2001 Tampereen Ylioppilasteatterilla, jossa esityksiä oli 11. Helmikuussa 2002 esitys vieraili Vantaan Näyttämöllä, jossa se nähtiin kaksi kertaa. Katsojia kertyi yhteensä 250.