Leikin vaatteissa

Vuonna 2001 Tukkateatterilta tilattiin kolme dramatisointia Pentinkulman päiville Urjalaan. Pentinkulman päivien teemana oli lastenkirjallisuus otsakkeella Nuoruuden aarresaaret. Pääjuhlassa puhuivat kirjailijat Hannele Huovi, Sinikka Nopola ja Leena Krohn. Puheitaan edelsivät Tukkateatterin dramatisoinnit heidän lastenkirjoistaan. Leikin vaatteissa on näiden kolmen pienoisnäytelmän yhteinen nimi. Näytelmiä Urpo, Turpo ja Ihanaa; Hetki lyö, Risto Räppääjä ja Poika ja pelikaani yhdistää tuttuun maailmaan sekoittunut kiehtova outous ja leikin merkitys ihmisen, aikuisenkin, elämässä. Leikki pitää iloa yllä ja on keino kohdata elämän vaikeita puolia.

Urpo, Turpo ja Ihanaa

(Hannele Huovin kirjasta Urpo, Turpo ja Ihanaa)

Urpo ja Turpo ovat leikkikarhuja, jotka asuvat lastenhuoneessa – loputtomien leikkien tyyssijassa tarinoiden ja jekkujen keskellä. Eräänä päivänä lastenhuoneeseen saapuu uusi tulokas: hontelo varsa, joka tuskin pysyy pystyssä huonosti täytetyillä jaloillaan. Kummallisinta on, ettei hevonen hirnukaan ihan tavallisesti i-ha-haa, vaan i-ha-naa. Urpo, Turpo ja Ihanaa ovat sympaattisia hahmoja, joiden outoa ja tuttua sekoittava logiikka sekä naurattaa ja puhuttelee katsojaa. Esitys on toisen auttamisen ja hyväksymisen puolestapuhuja, täynnä optimismia.

Hetki lyö, Risto Räppääjä

(Tiina ja Sinikka Nopolan kirjasta Hetki lyö, Risto Räppääjä)

Risto Räppääjä on musikaalinen lapsi, joka muuttaa tätinsä Rauha Räppääjän kanssa uuteen kerrostaloon. Riston rummuttaminen ei miellytä kaikkia ja Räppääjien postiluukusta alkaa tipahdella outoja uhkauksia. Hetki lyö, Risto Räppääjä on nopeatempoinen ja koominen tarina rohkeasta lapsesta, joka näyttää olevan ainoa selväjärkinen aikuisten hysteeriseksi vääntyneessä maailmassa. Ripeillä liikkeillään Risto tulee sekä sekoittaneeksi että selvittäneeksi aikuisten väärinkäsitykset, pelot ja unelmat.

Pelikaani ja Poika

(Leena Krohnin kirjasta Ihmisen vaatteissa)

Poika ja pelikaani on kertomus pelikaanista, joka ihaili ihmistä ja päätti elää ihmisenä, sekä pojasta, joka näki ihmisten vaatteiden alta pelikaanin. Se on tarina ystävyydestä, ilosta, oppimisesta ja luopumisesta. Poika ja pelikaani on sekä kiehtova tarina että syvä mietelmä ihmisestä ja ihmisen vastuusta ja vapaudesta. Esitys kysyy ihmisen oikeutta hyödyntää asemaansa muun luomakunnan kustannuksella. Se näkee myös ihmisen erityislaadun tiedon ja taiteen luojana.

Tekijät

Valot – Nadja Räikkä
Lavastus – Riikka Paavola
Ääni – Rami Saarijärvi
Puvustus ja Maskeeraus – Tuuli Alaja

Urpo, Turpo ja Ihanaa
Ohjaus – Teemu Ojala
Dramatisointi – Pipsa Lonka
Rooleissa – Anniina Hankkio, Johanna Ala-Siurua ja Jaakko Pohjolainen

Hetki lyö, Risto Räppääjä
Ohjaus – Jyri Siimes
Dramatisointi – Aksu Piippo
Rooleissa – Heikki Hagman, Kristiina Wheeler, Teemu Karjalainen ja Johanna Selin

Poika ja pelikaani
Ohjaus – Mika Yliluoma
Dramatisointi – Pipsa Lonka
Rooleissa – Kaisa Kuikkaniemi, Risto Korhonen

Esitykset

Urjalassa Pentinkulman päivien pääjuhlassa 4.8.2001.