Tukkateatteri järjestää näyttelijän äänenkäyttökurssin yhteistyössä Suomen harrastajateatteriliiton kanssa

Näyttelijän äänenkäyttökurssilla harjoitellaan näyttelijälle olennaisia puhetaitoja: selkeää ja kantavaa näyttämöpuhetta, monipuolista puheilmaisua ja terveellistä äänenkäyttötapaa.Kurssin käytyään osallistuja ymmärtää äänen syntymisen perusmekanismin. Hän osaa sen pohjalta paremmin tulkita kehon viestejä äänenkäytön onnistumisesta (esim. kireys kurkussa, äänen käheytyminen) ja tarvittaessa muokata puhetekniikkaansa toivottuun suuntaan. Kurssilla tehtyjen harjoitusten avulla hän osaa treenata ja lämmitellä ääntään itsenäisesti.Kurssin puitteissa keskitytään mm. seuraaviin äänenkäytön alueisiin: 

 • hengityselimistön aktivoiminen ja vahvistaminen
 • artikulaation rentouttaminen ja hiominen
 • äänen vapaa virtaaminen
 • äänen rikas sointi
 • äänen voimistaminen kestävällä tavalla
 • puheilmaisun monet välineet

Kurssilla keskitytään käytännön harjoitteluun. Harjoitukset ovat helposti omaksuttavia ja nopeita tehdä myös arjessa.Aikataulu: pe 13.3 klo 17-21 ja su 15.3. klo 16-20

Kouluttajana Marja Suurpalo, puhevalmentaja, vokologi FM

Marja on äänenkäyttöön ja puheilmaisuun erikoistunut puhevalmentaja, joka toimii niin työhyvinvoinnin kuin taiteellisen ilmaisun kentällä. Hänen erityisosaamistaan ovat mm. äänen lämmittelyn vaikutukset ja näyttömöpuhe. Tällä hetkellä Marja toimii myös puhetekniikan opettajana Suomen Teatteriopistossa. Kouluttajana Marjaa on kuvailtu kannustavaksi ja kärsivälliseksi. Voit tutustua kouluttajaan tarkemmin osoitteessa https://www.vokomotiivi.fi/osuuskunta/marja/ ja LinkedInissä: https://www.linkedin.com/in/marjasuurpalo/

Kurssi pidetään Tukkateatterin tiloissa, osoitteessa Laukontori 12, Tampere.

Aika:pe 13.3 klo 17-21 ja su 15.3. klo 16-20
Paikkakunta:Tampere
Kouluttaja:Marja Suurpalo
Ilmottautuminen päättyy:1.3.2020
Hinta/hlö:75€/hlö

Kurssi-ilmoittautuminen tehdään Suomen harrastajateatteriliiton sivuilla
https://shtl.fi/koulutukset/nayttelijan-aanenkayttokurssi-tampere/

Julkaistu kohteessa Ei kategoriaa

Päiväpaja esittää metsänäytelmän Kaupissa su 16.2.

Tukkateatterin Päiväpajan valmistama Väinö ja kadonneen valkean metsästys -metsänäytelmä kutsuu mukaan Kauppiin 16.2.2020 klo 16.00.

Valmistaudu siirtymään 2000 vuoden taakse Väinön avuksi, kun tämä etsii shamaania. Shamaani pystyy varmaankin poistamaan oudon kirouksen, joka on kaikkien tulusten päällä. Kirous täytyy poistaa, että ihmiset saavat taas tulen aikaiseksi ja valo ja lämpö palaavat. Shamaanin löytäminen ei ole helppoa, siksi apua tarvitaan myös Jänöltä, Kurrelta ja Otsolta.

Esityksen kesto on noin tunti. Sen aikana liikutaan polkuja pitkin metsässä. Alle kouluikäiset vain aikuisen seurassa. Omin voimin on hyvä pystyä kulkemaan. Sopii kaikille leikkimielisille, varsinkin noin 5-7-vuotiaille. Liput paikan päältä 5 €/henkilö.

Lähtö Petsamosta, Kaupinkadun ja Koljontien risteyksen viereiseltä kentältä, Kuntokolmosen varrelta, Koljontien toisella puolella on linjan 15 pysäkki.

Säävaraus kovan pakkasen, vesisateen tai liukkauden varalta. Lisätietoja heikki.vesa66@gmail.com.

Tervetuloa!

Kaupin esityksen lisäksi näytelmää esitetään helmikuun aikana tilausnäytöksinä päiväkotiryhmille eri puolilla Tamperetta.

Päiväpaja on toiminut vuodesta 2012 ns. avoimena ryhmänä vaihtelevin kokoonpanoin, osallistujia on opiskelijoista eläkeläisiin. Koko ajan työtapana on ollut yhdistää työryhmälähtöistä ja ohjaajajohtoista työtapaa, niin että kukin saa sopivia haasteita ja pääsee käyttämään omaa erityisosaamistaan. Ryhmässä sana on vapaa ja esitykset valmistetaan avoimin mielin, kokeillen ja kommentoiden. Osa näytöksistä viedään eri puolille kaupunkia, jotta tavoitettaisiin niitäkin, jotka eivät tule teatteriin. 

Julkaistu kohteessa näytelmä, tapahtuma

Ohjelmistohaku vuodelle 2021 on auki!

Tukkateatterin ohjelmistohaku on auki!

Tukkateatteri hakee ohjelmistoa vuodelle 2021! Olemme erityisen kiinnostuneita kantaesityksistä ja klassikoiden uusista tulkinnoista. Ohjelmistotarjouksen tekijän ei tarvitse olla Tukkateatterin jäsen, mutta saatamme velvoittaa liittymistä voidaksemme hyväksyä tarjouksen. Ohjelmistotarjous tulee lähettää hallitus@tukkateatteri.fi viimeistään 8.3.2020 mennessä. Vuosikokouksessa valittu uusi hallitus käsittelee kaikki saapuneet hakemukset ja kutsuu valitsemansa ohjaajat keskustelemaan tarjouksestaan ohjelmistokokoukseen, jonka perusteella ohjelmisto valitaan. Varaudu siis tulemaan paikalle ja esittelemään ohjaustarjouksesi (myös etäyhteys käy). Ohjelmistokokouksen paikka ja päivämäärä tiedoitetaan uuden hallituksen valinnan (20.2.2020) jälkeen.

Vapaita mahdollisia ensi-iltoja vuodelle 2021 ovat huhtikuu, kesä/heinäkuu sekä syyskuu. Esitäthän toiveesi mahdollisista ensi-illan ajankohdista ohjelmistotarjouksesi yhteydessä.

Produktioehdotukseen tulisi liittää seuraavat tiedot:

 • esityksen nimi tai työnimi
 • tietoa ohjaajan osaamisesta ja kokemuksesta
 • esityksen teema/sanoma: mitä esitys käsittelee, miksi haluat sen tehdä ja miksi se pitäisi tehdä juuri Tukkateatterissa sekä alustavia tietoja esityksen tyylilajista ja toteutuksesta
  Huom! Mieti kaksi asiaa, joista saisi uutisen eli mieti, mikä esityksessäsi on niin kiinnostavaa, että joku ihminen tai tietty porukka haluaisi tulla sen katsomaan
 • ajatus ensi-illan ja esityskauden ajankohdaksi sekä mahdollisia lisätietoja aikataulurajoitteista 
 • alustavia tietoja työryhmästä (tuottajan nimi, näyttelijöiden määrä)
 • esitettävä teksti tai kirjallinen esityskonsepti, mikäli esitys ei ole tekstilähtöinen
 • alustava budjettisuunnitelma: tekijänoikeudet ja niiden hinta, hintavat lavastukselliset/puvustukselliset/tekniset tarpeet ym.

Ohjelmistotarjous on vapaamuotoinen, suosituspituus kuitenkin maksimissaan kaksi-kolme Word-liuskaa (+esitysteksti). Mitä informatiivisempi tarjous on, sen paremmat mahdollisuudet sillä on. Huomioithan, että ohjelmistotarjous on sitova sen tullessa hyväksytyksi ohjelmistokokouksessa.

Tukkateatteri ei lähtökohtaisesti pysty maksamaan ohjauspalkkiota, mutta toiveen palkkiosta (esim. tekijänoikeudet käsikirjoituksesta) saa liittää hakemukseen mukaan. Työryhmä saa myös hakea palkkioihin rahaa avustusten ja apurahojen kautta ja siihen myös kannustamme!
Tukkateatterin hallitus pidättää oikeuden ohjelmiston valintaan ja siihen liittyviin muutoksiin 2021 ohjelmistosuunnittelussa.

Mikäli ohjaustarjoukseen liittyen herää kysymyksiä, toivomme oltavan yhteydessä Tukkateatterin hallitukseen hallitus@tukkateatteri.fi

Merkitty: ,
Julkaistu kohteessa näytelmä, tiedote

Monsteri olohuoneessa tammi-helmikuun esitykset

“Elämä on Tetris-peli ja siihen tuli just yks vaikeustaso lisää.”

Tukkateatterin esityskauden 2020 aloittaa marraskuussa 2019 ensi-iltansa saanut Monsteri olohuoneessa, joka nähdään tammi-helmikuussa 12 kertaa.

Näytelmässä teini-ikäinen Ankkis asuu Keravalla kahdestaan MS-tautia sairastavan isänsä kanssa. Ankkiksen isi on entinen moottoripyöräjengiläinen, mutta sairauden takia hän on yhä riippuvaisempi tyttärestään. Pitsalaatikoista ja Bounty-patukoista täyttyvän huushollin pyörittäminen uuvuttaa Ankkiksen, joten huolestunut opettaja lähettää sosiaalityöntekijän tarkastamaan perheen tilannetta. Ihan vaan piipahtamaan ja tervehtimään.

Ohjaaja Anne Karema kertoo:  “Rakastuin näytelmän ylitsepääsemättömään positiivisuuteen. Ihastuin sosiaalityöntekijään, joka näkee kaiken ja ymmärtää mikä on tärkeää. Paloin halusta tarttua tähän ensemblehenkiseen, yhteen hiileen puhaltavaan teokseen.” Esityksen kohderyhmäksi ohjaaja määrittelee kaikki, joilla on joskus mennyt kaikki päin puuta.

Makarooni taipuu moneksi kun Tukkateatterin viisihenkinen ensemble tanssittaa näyttämölle iloisensurkean tapahtumien ketjun, Otherworldin, imatralaisen hevirokkarin, ääni- ja teatteritaiteen kakofonian sekä yhden moottoripyörän. Monsteri olohuoneessa on hulvaton kertomus nuoresta, joka joutuu olemaan aikuinen, ja aikuisista, jotka sitä eivät ainakaan ole. Ennen kaikkea se on lupaus siitä, että asioilla on tapana järjestyä. Jotenkin. Lopulta.

Esitystä ei suositella alle 13-vuotiaille. Ensi-ilta oli Tukkateatterissa lauantaina 30.11.2019 klo 19.
Lisätietoja www.tukkateatteri.fi/monsteri-olohuoneessa

Julkaistu kohteessa Ei kategoriaa

Tukkateatteri toivottaa rauhallista joulua!

Tukkateatteri haluaa toivottaa kaikille oikein rauhallista ja mukavaa joulua. Haluamme kiittää kuluneesta upeasta vuodesta katsojiamme, tekijöitämme sekä tukijoitamme ja yhteistyökumppaneitamme!

Tukkateatterin joulutauko kestää loppiaiseen 6.1. saakka, jolloin nautimme taas seuraavan annoksen Monsteri olohuoneessa -näytelmää klo 14:00.

Ensi vuoden ohjelmistoon on tulossa lastennäytelmää, vappukabareeta, huonedraamaa sekä kansainvälistä yhteistyötä. 2019, oli upea tavata! 2020, täältä me tullaan!

Julkaistu kohteessa tiedote