Esitys kertoo alkuvuoden 1918 tapahtumista kuvitteellisessa pohjoishämäläisessä kansakoulussa. Kylä ei ole aivan pienimmästä päästä, sillä sieltä löytyy mylly, saha ja rautatieasema. Koulu on lähellä pohjoista rintamalinjaa, joten arvata saattaa, että koulukäynti katkeaa.
Kansakouluissa laulettiin paljon, niin myös tässä Kevätlukukausi 1918 -teatteriesityksessä. Näytelmä on suunnattu monen ikäisille. Suositellaan kaikille, joille tunnin pituus on sopivasti.
Tänä vuonna on useissa näytelmissä käsitelty sadan vuoden takaisia tapahtumia, ja hyvästä syystä. Vaan vähemmälle on jäänyt lasten näkökulma näihin tapahtumiin. Lapset tuskin ajattelivat, että nyt käydään kansalaissotaa. Monet kuulivat vasta jälkeenpäin, että sotaa se oli, vapaussotaa tai luokkasotaa. Aikuisten puheista he olivat kenties kuulleet sanat vallankumous tai kapina tai Suomen vapauttaminen — venäläisistä sotilaista tai yläluokan riistäjistä.
Lapsille nämä olivat kuitenkin aika kaukana omasta elämänpiiristä. Todellisuus oli henkilökohtaisia arjenasioita, jotka liittyivät ruokaan, lämpöön ja läheisten kohtaloihin, sanomisiin ja tekemisiin. Samoin tärkeää oli silloin, niin kuin nytkin, lasten keskinäinen oleminen ja eläminen, leikkiminen ja puhuminen. Tukkateatterin Päiväpajan näytelmä haluaa tuoda myös tämän puolen näkyviin, kun puhutaan vuodesta 1918. Tervetuloa 100 vuoden takaiseen lasten elämään.
Kansakoulut kokosivat lapsia yhteen niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Useilla paikkakunnilla vuoden 1918 sodan laineet näkyivät erityisesti koulussa ja sen lähistöllä. Koulurakennuksia käytettiin moniin eri tarkoituksiin. Koulu kokosi eri taustoista tulevat lapset, jotka suhtautuivat eri tavoin tuleviin tapahtumiin. Mutta levottomuudet eivät olleet koko todellisuus vaan se oli paljon monisyisempi.
Lapset elivät myös omaa elämäänsä maailman mullistuksista huolimatta. Sota ei aina edes ollut se tärkein asia. Mikä sitten oli? Siitä tämä näytelmä kertoo.
Esitys on Tukkateatterin Päiväpajan viides produktio. Päiväpaja on toiminut vuodesta 2012 ns. avoimena ryhmänä vaihtelevin kokoonpanoin, osallistujia on opiskelijoista eläkeläisiin. Koko ajan työtapana on ollut yhdistää työryhmälähtöistä ja ohjaajajohtoista työtapaa, niin että kukin saa sopivia haasteita ja pääsee käyttämään omaa erityisosaamistaan. Ryhmässä sana on vapaa ja esitykset valmistetaan avoimin mielin, kokeillen ja kommentoiden. Osa näytöksistä viedään eri puolille kaupunkia, jotta tavoitettaisiin niitäkin, jotka eivät tule teatteriin. Vierailuesityksiin on vapaa pääsy.
Työryhmä
Ohjaus ja käsikirjoitus: Heikki Vesa
Näyttelijät: Marja Langi, Jyri Knuutila, Tuija Kurki, Kristiina Jakovuori, Juuso Jokinen, Katja Sarparanta, Pirkko Linkosuo, Sinikka Kylätie
Ääninäyttelijät: Salla Heikkinen, Pekka Korpiharju, Juho Laitinen, Jaakko Katajamäki, Jouni Tomberg, Tahvo Hyötyläinen, Heikki Vesa
Laulujen sovitus ja säestys: Tuija Kurki
Äänisuunnittelu: Tahvo Hyötyläinen
Esitykset
Ke 16.5. klo 18 Sampolan kirjasto, Sammonkatu 2
To 17.5. klo 15 Pappilanpuiston palvelukeskus, Kourutaltankatu 2
Ti 22.5. klo 14 Peurankallion Lähitori, Peurankallionkatu 10
Ke 23.5. klo 18 Lielahden kirjasto, Antti Possinkuja 1
To 24.5. klo 14.30 Pohjolan palvelukeskus, Pohjolankatu 25
Esityksiin on vapaa pääsy, eikä lippuvarauksia tarvitse tehdä!
Esityksen kesto on noin 1 h.