Anna Liisa

Minna Canthin Anna Liisa on seuraava klassikko, johon Tukkateatteri pelottomasti tarttuu. Teksti on saanut tulkintoja monissa eri käsissä eri aikoina ja yhä se on yllättävä. Se on kuva myös tämän päivän tunteiden hirtosta ja väsymyksestä. Anna Liisa on menossa naimisiin Johanneksen kanssa, mutta menneisyys palaa rikkomaan haavekuvia ja kulisseja. Neljä vuotta sitten metsässä syntynyt lapsi huutaa edelleen aivan niin kuin silloinkin.

Jännitteissään huikea draama tapahtuu tässä tulkinnassa toden ja epätoden rajalla. Oikeastaan raja häipyy, sillä tunteet ovat tosia, vaikka myllerrys olisikin ulkoa päin näkymätöntä.

Ihmiset muovautuvat toistensa haaveista ja peloista mutta myös murtautuvat ulos muoteistaan. Jokainen kamppailee oman totuutensa kanssa ja koettaa sovittaa sen muihin. Esityksessä sisäiset ristiriidat ja tukehtuneet tunteet ovat poikkeuksellisella tavalla läsnä. Arkaainen moniääninen laulu luo oman erityisen tunnelmansa.

Ohjaaja Alma Rajala tekee produktiosta lopputyötään Tampereen yliopistoon teatterin ja draaman tutkimuksen sekä naistutkimuksen yhdistelmätutkintona. Tutkimus käsittelee fyysistä näyttämötoimintaa mm. ruumiinfilosofian näkökulmasta.

Tekijät

Ohjaus – Alma Rajala
Musiikki – Pekko Käppi
Laulajat – Äijät -kuoro eli Girilal Baars, Eero Turkka ja Pekko Käppi sekä Meri Sofia Lakopoulos
Lavastus, valokuvat, juliste – Anna Kuparinen
Puvustus – Satulia Saarilehto
Valot – Nadja Räikkä
Maskit ja kampaukset – Piia Karkkola
Koreografia – Jouni Prittinen
Ohjaajan assistentti – Minna Keino
Tuotanto – Jukka Savolainen

Rooleissa – Aksu Piippo (Kortesuo), Anniina Hankkio (Riikka), Outi Condit (Anna Liisa), Pauliina Nurmi (Pirkko), Janne Lonka (Johannes), Heikki Hagman (Mikko), Johanna Ala-Siurua (Husso), Tero Koponen (Rovasti), Silja Sillanpää (Rouva)

Esitykset

Anna Liisa sai ensi-iltansa 20.9. 2002 ja esityksiä oli syys-lokakuussa 10. Niina Nurminen valitsi esityksen Työväen Näyttämöpäiville, jonne pyrki 38 ja valittiin 11 esitystä. Anna Liisa nähtiin Mikkelissä 2 kertaa. Yhteensä esityksen näki n. 600 katsojaa.

 

Tukkateatterin Anna Liisa Mikkelissä Työväen Näyttämöpäivillä keväällä 2003.

annaliisa_syli annal1 lusikat annaliisa051 annaliisa044 annaliisa026 annaliisa014 annaliisa006 annaliisa004 annaliisa002 annaliisa_2 annal4 annal3 annal2